Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
donderdag 12 september 2019

De huismus – Vrij als een vogeltje


Ik verkeer graag in de vrije natuur, en ik geniet daar van vogels en bloemen. In mijn blog “t Komt goed” heb ik dat al verteld. Vooral vogels boeien mij. Wat is het heerlijk om je zonder mechanische hulpmiddelen door de lucht te kunnen bewegen. Laatst waren in het nieuws beelden te zien van mensen die als een mini helikopter door de lucht gingen.
Uit de mythologie ken ik het verhaal van vader Daedalus en zoon Icarus, die zelf vleugels maakten om daardoor te kunnen vliegen. De veren werden met was vastgemaakt, maar omdat Icarus te hoog vloog smolt de was en hij viel naar beneden.

Voor vliegtuigen hangt veel af van de goede bevestiging van de vleugels aan de romp. Een ander gevaar is ijsvorming op de vleugels. Echte vogels hebben met die problemen niet te maken, ze vliegen nooit zo hoog en hun vleugels zitten van nature goed vast. Kleine vogels kunnen weer wel ten prooi vallen aan roofvogels, aan jagers die ze uit de lucht schieten of aan roofdieren, als ze op hun nest zitten of als ze voedsel zoeken.

Over elke vogel valt wel een verhaal te vertellen. De huismus – Passer Domesticus – kennen we allemaal. Hoewel? Ik zag vroeger veel meer huismussen dan de laatste 10 jaar. Onderzoek wijst uit, dat onder meer in Nederland is de huismussenpopulatie sinds de jaren zeventig afgenomen. In de jaren 70 werd het aantal broedparen geschat op 1 à 2 miljoen. Tussen 1990 en 2000 is het aantal ongeveer gehalveerd. Ook in Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk is sprake van de achteruitgang. Echter, sinds 2000 lijkt het of het aantal broedparen van de huismus in Nederland stabiliseert. (Bron: Wikipedia). In mijn straat zie ik in elk geval meer kauwtjes en meeuwen. De kauwtjes zijn dol op jonge mussen en de eieren van mussen..

Huismus is ook een bijnaam voor sommige mensen. Mensen, die achter de geraniums blijven zitten, hoewel ze zo vrij als een vogeltje zijn. Let wel, dit zijn niet alleen singles! Ik ken mannen, die na het ontbijt het OV in stappen naar hun werk, na acht uur buffelen rechtsomkeert gaan en elke dag thuis hetzelfde ritueel doormaken. Moeders heeft de warme hap al klaar, het krantje en het pilsje staan bij wijze van hors d’oeuvre gereed en een uur later gaat de tv aan want het journaal en GTST mogen niet gemist worden. Echt, er is niets mis met deze levensstijl. Iedereen moet zelf weten of hij / zij een uitgaander is of zich liever thuis vermaakt.

Onder mensen, die op zoek zijn naar een (nieuwe) partner zijn ook vogels van diverse pluimage. Veel mannen hebben de naam dat zij zich gedragen als een valk of een buizerd, altijd op zoek naar prooi. Het gekke is dat onder de vogels roofvogels net als kraaiachtigen, ooievaars en zwanen heel monogaam leven. Voor hun prooi gaan zij wel de hort op. Trekvogels, vooral kleine zangvogels zijn dat niet! De mannetjes hiervan zingen elk voorjaar het hoogste lied om een vrouwtje te bekoren. Elk jaar een ander liefje…

Singles, die op zoek zijn naar een partner zullen weinig succes hebben als ze zich als huismussen gedragen. Zowel het uiterlijk (kleding, postuur, een gebruind gezicht) als de leefstijl (activiteiten ontwikkelen, meedoen met culturele uitstapjes) helpt bij het uitbreiden van een vriendenkring en het in de smaak vallen bij een leuke potentiele partner.
Wie zich niettemin opstelt als huismus en dan klaagt, dat hij of zij zo alleen en eenzaam is, heeft mijns inziens geen recht van spreken.

Er is een categorie, die tussen de wal en het schip valt. Zij behoren tot de mensen, die buiten hun schuld moeilijk aan de bak komen. BNN heeft een serie programma’s gewijd aan zogenaamde Undateables, moeilijk bemiddelbare personen; ze verlangen serieus naar een partner maar om vaak psychische redenen lukt het niet op eigen kracht. Toen ik naar die programma’s keek werd ik geraakt door hun situatie. Onlangs sprak ik op een dansavond ook een dame, waarbij ik merkte, dat ze door een beperking niet gemakkelijk aan de bak zou komen. Toen ik stukjes van haar levensverhaal hoorde moest ik aan dat televisieprogramma denken! Ik sprak met een lief mens, die, hoewel ze dat niet openlijk liet blijken, best open zou staan voor een relatie. Na zo’n gesprek ga ik rijker naar huis.

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Aktivo1 - 801 keer gelezen

beoordeeld 1/5 (12 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl