Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 29 september 2019

knibbel knabbel knuisje, wie klopt er aan mijn huisje?


In 1973 heeft Henk Elsink, een van onze beste cabaretiers een prachtig lied gecomponeerd en ook vaak zelf ten gehore gebracht. De leukste uitvoering van Kleine Johanna is een samenspel met het Metropole Orkest. Henk zingt het lied op een tangoritme en verhaspelt de tekst op een briljante manier, het orkest schuwt niet om er geluidseffecten aan toe te voegen, die het publiek in lachen doen uitbarsten. Juist die interactie tussen Henk en het publiek hebben deze versie gemaakt tot een van de juweeltjes van het cabaret. 

In feite beschrijft Henk in zijn lied een alledaags gebeuren. Een dochter, opgegroeid in een beschermde omgeving, in een lief gezin, verlaat het ouderlijk huis, dat in een landelijk gebied staat. Je zou het zo plaatsen op de Noord Veluwe, de Bible Belt. Ze verhuist maar de grote stad en komt in aanraking met andere zeden, normen en waarden, die ze door mensen aangereikt krijgt, die ze in haar eigen dorp nooit zou ontmoeten. Haar ouders hadden haar zelfs daar nooit over verteld.

Al snel is ze haar lieve moeder (haar vader was al een paar jaar eerder overleden) vergeten. Omdat ze in de stad nog geen vast adres heeft kan haar moedertje haar niet bereiken, haar nieuwe vrienden leren haar een nieuw leven te leven. De spaarcentjes, die ze meegekregen heeft zijn al snel op. Een van die vrienden brengt haar op een idee: een nieuwe bron van inkomsten. In een “huis van plezier”.. Terwijl haar moedertje zucht: Kom weer terug, kleine Johanna.. Ze kijkt vaak door het venster. Al wie ze ziet, geen Johanna. Nadat Johanna weg ging viel er een gat in het bestaan van haar moeder.

Maar dan wordt er aan het huisje van moeder geklopt. Johanna staat voor haar deur. Kennelijk is het Johanna in den vreemde niet gegaan als ze gehoopt had. Haar moedertje is blij dat Johanna er is, haar dochter komt niet alleen op visite maar blijft ook bij haar wonen.

Het komt vaker voor dat iemand die volwassen is door allerlei omstandigheden terugkeert op het ouderlijk nest. In een groot aantal gevallen betreft het een tijdelijk inwonen bij een veelal bejaarde ouder; beiden hebben er gezelligheid aan en degene, die op straat kwam te staan is uit de brand. Een andere situatie is het, als de bejaarde vader of moeder ernstig ziek is en hulp behoeft, die niet op een andere manier geboden kan worden.

Toch kleven er gevaren aan deze constructie. Financieel: Als je gaat samenwonen wordt er op een AOW-uitkering gekort. Ook emotioneel en qua gedrag: als twee mensen op oudere leeftijd opnieuw samen gaan verkeren, anders dan in een liefdesrelatie kunnen er toch ook spanningen ontstaan, dagelijkse irritaties.

Iets geheel anders: Er kan altijd een moment komen dat een van beiden – meestal de jongste – tegen iemand aanloopt en dat er een klik is. Accepteert die nieuwe “vlam” de leefsituatie en hoe reageert de ouder op deze ontwikkeling? Ik weet dat dit regelmatig voorkomt onder singles, zonder zelf met een mening te komen zou ik jullie reacties graag willen horen!


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Aktivo1 - 474 keer gelezen

beoordeeld 1.25/5 (8 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl