Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zaterdag 30 november 2019

FOMO en FOBO in de wereld van het daten

(Met dank aan Carry66)

Sommige dingen bestonden altijd al, maar ineens krijgen ze een nieuwe naam omdat het vaker lijkt voor te komen. In dit geval was het de New York Times die kort na elkaar met de nieuwe FO’s op de proppen kwam. Ze dateren beide van eind 2018 en worden inmiddels ook in Europa veelvuldig gebruikt. Vooral op jongere leeftijd schijnt men er last van de krijgen maar naarmate de digitale wereld ons leven meer en meer gaat bepalen krijgen ook ouderen er steeds meer mee te maken.

Fear of Missing Out (FOMO)

Een van de redenen dat veel jongeren constant op hun smartphone of tablet lijken te kijken, is volgens psychologen de angst om iets te missen. Tenslotte moet je als jongere er ook niet aan denken om niet bij te blijven op de sociale media.. Stel dat je beste vriend of vriendin het uitmaakt met de verkering en jij weet het niet omdat je niet tijdig op Instagram keek. Of er wordt spontaan een jeugdfeestje in de buurt georganiseerd via Tik Tok maar zonder jou omdat je net een klusje voor je ouders moest doen of aan het studeren was. Voor ouderen zijn er andere zaken om te missen en door andere oorzaken, maar het beeld zal duidelijk zijn: omdat je door de social media/internet bijna alles te weten kan komen, loop je het risico om spijt te krijgen als je het mist.  FOMO kan ertoe kan leiden dat wie er gevoelig voor is, steeds meer tijd op het internet zal doorbrengen in de ijdele hoop alles bij te kunnen houden. Het is wellicht een troost dat dit probleem over de hele wereld speelt en rijk en arm bezig houdt want overal valt er wel iets te beleven als je maar oplettend bent.
De oplossing is simpel: geen of veel minder gebruik meer maken van die verslavende social media, maar wie kan dat?

Fear of Better Option (FOBO)

Stel je wasmachine is stuk en je moet op zoek naar een nieuwe. Vroeger was de gebruikelijke manier om naar een of meer witgoedwinkels te gaan. Daar werd je als potentiële koper door een gladde verkoper dan wel overgehaald om een bepaald model te kopen. Misschien was er vooraf of nadien even twijfel, maar dat duurde niet lang mits het apparaat maar deed wat het moest doen. Vandaag de dag staan er duizenden wasmachines op het internet en niemand vertelt jou welke je moet kiezen. Daardoor loopt een behoorlijk percentage van de wasmachine-kopers compleet vast omdat ze door de bomen het bos niet meer zien. Als ze een keuze moeten maken zijn ze bang dat er nog een betere optie is en nadat ze gekozen hebben is er meteen de twijfel of dat wel de juiste is geweest. Dat geldt niet alleen voor wasmachines maar blijkbaar ook bij partners al komt er in dat geval uiteraard nog iets meer bij kijken. FOBO zorgt voor besluiteloosheid en ontevredenheid.

Maximisers en satisficers

Amerikaanse psychologen verdelen de mensen in twee groepen. De maximisers willen een wasmachine (en partner) die volledig voldoet aan alle wensen en behoeften die zij hebben en dan ook nog eens voor de laagste prijs. Maar in onze wereld van overvloed kan niemand zeker zijn dat er niet een buitenkansje wordt gemist. Maximisers blijven ook nog twijfelen nadat ze een keuze hebben gemaakt, zijn regelmatig ongelukkig en lijden vaak aan FOBO.
Bij het daten zal de maximiser altijd een slag om de arm houden als het aankomt op het vaststellen van het tijdstip voor een afspraak. Er zou immers nog een beter aanbod kunnen komen.
Satisficers maken het zichzelf veel minder moeilijk. Ze willen gewoon dat een wasmachine bepaalde dingen kan en daarvoor een bepaald maximum bedrag betalen. Zodra ze een wasmachine vinden die voldoet aan de eisen die zij hebben gesteld, kopen ze deze en vragen zich daarna niet meer af of er betere opties voorhanden waren. In hoeverre dat met partners ook zo werkt, is natuurlijk maar de vraag.
Maximisers zouden volgens de experts van satisficers kunnen leren om voor zichzelf een lijstje te maken met een aantal essentiële punten en dan op basis daarvan een keuze maken uit veel minder opties. Maar of ze daar gelukkiger door worden? Het is wellicht een idee als je straks naar profielen hier gaat kijken.

In ieder geval zijn de psychologen in de VS het er wel over eens dat FOBO een probleem is voor de rijken omdat die grote keuze alleen in het welvarende deel van de wereld bestaat. Ook iets om over na te denken?

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Realist - 713 keer gelezen

beoordeeld 3.21/5 (14 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl