Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
woensdag 1 januari 2020

klimaat en milieu

De Zweedse teenager Greta Thunberg (16 jaar oud) wilde in september 2018 opeens niet meer naar school. Zij ging met een groot spandoek naast zich, wekenlang op de stoep van het Zweedse parlement zitten, om te staken voor het klimaat. Dit meisje kreeg veel navolging van (vooral) jeugdige personen. Scholieren in Nederland gingen klimaatmarsen houden en eisten dat de klimaatakkoorden van Parijs zouden worden nageleefd. Zij zijn de volgende generatie en zullen het meest de gevolgen ondervinden van de opwarming van de aarde,  het smelten van de ijskappen en de stijging van de zeespiegel.

Er was al langer het besef dat het gebruik van plastic moet worden teruggedrongen en fossiele brandstoffen zoveel mogelijk vervangen dienen te worden door duurzame energie. Dit jaar is de term PFAS geintroduceerd. Dat is een verzamelnaam voor chemische stoffen, die van nature niet in het milieu voorkomen maar door de mens worden gemaakt worden, giftig zijn en het milieu vervuilen. Een nieuwe stikstofnorm leidde tot de bouwstop van een aantal nieuwbouwprojecten, waardoor een groot tekort aan nieuwe woningen dreigde en mede verlies van veel banen in de bouw zou betekenen.

De stikstofregeling treft vooral onze boeren, die de inrichting van hun bedrijf opnieuw moeten veranderen, hun veestapel drastisch inkrimpen of er zelfs helemaal mee gaan stoppen. Ik weet er allemaal het fijne niet van, maar wat me wel opvalt is, dat de kreet "na ons de zondvloed" niet meer opgaat en dat wateroverlast waarheid dreigt te worden, als we alles maar op zijn beloop laten. Bij mij in de wijk gaan ze binnenkort de oude riolering vervangen en daarnaast ook een apart systeem aanleggen voor snelle en betere afvoer van overvloedig regenwater, zodat de straten niet meer blank komen te staan na stortbuien.

Wat heeft bovenstaande verhaal met daten te maken. Veel, denk ik. We worden steeds milieubewuster, gaan meer recyclen en letten beter op ons voedsel. Ik lees in de profielen vaker iets over consuminderen, niet roken, minder alcohol drinken, weinig of geen vlees meer eten. Je kan je weerstand verhogen door afwisselend warme en koude douches te nemen. Ook zijn er veel 50plussers bezig om hun huis beter te isoleren, zonnepanelen op het dak te laten plaatsen of informatie in te winnen over de aanschaf van een elektrische auto, als je in de toekomst met een moderne dieselauto ook niet meer de stad in mag.

Laten we hopen dat al deze inspanningen leiden tot meer comfort in onze huizen, minder luchtvervuiling op de weg, in het land en tot een schonere industrie. Dit zal ons in Nederland dan allemaal ten goede komen in 2020. Als jij en ik dat dan ook nog eens mogen delen met een leuke, lieve partner in 2020, zou dat  helemaal mooi zijn ...

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door sixty - 504 keer gelezen

beoordeeld 1.67/5 (6 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl