Verdriet
woensdag 21 oktober 2020
Daten is spannend, leuk, verwarrend, hoopvol, verdrietig, soms angstig, teleurstellend, verlangend en kan ook mooi zijn. Mijn blog begint met de emoties, die ik ervaar. In de afgelopen jaren dat ik hier aanwezig ben heb ik ze allemaal doorgemaakt. Hoe vaak ik iedere keer na een teleurstellende ontmoeting de knuppel in het hoenderhok wilde gooien is al helemaal niet meer op één hand te tellen. Iedere keer dat ik actie onderneem begint het met hoop. Hopen op een antwoord in spannende afwachting. Want uiteindelijk ben ik gevallen voor die ene, die ik op het eerste gezicht aantrekkelijk vind. Met daarbij diverse gedachten over hem, welke mij aanspreken. Vaak krijg ik geen antwoord op een bericht, soms een lieve, soms ook een nette afwijzing. Oké, dan is het gewoon doorgaan en opnieuw beginnen. Ergens heb ik nog steeds onveranderd het gevoel, dat ik het maar raar vind om op deze manier de liefde van mijn toekomst te vinden. Kil en afstandelijk vind ik het. Of ik de keus uit een artikel maak. Het is net zoals wanneer ik online kleding aan het winkelen ben. Ik word verliefd op een elegante jurk, die zou ik graag willen hebben en zie in gedachten al voor mij hoe hij mij zal staan. Mijn contouren omhuld worden en mijn hals goed laat uitkomen. Maar dat zal ik nog eerst moeten ondervinden. Zal hij mij wel passen en inderdaad zo uitkomen zoals mijn gedachten dat beeld gevormd hebben. Het is een beetje vreemd misschien een mens met kleding kopen te vergelijken, maar bij beiden moet het wel passen.
Ik heb vreemde en nare situaties meegemaakt bij ontmoetingen. Bij hoog tot laag opgeleiden. Dus opleiding zegt niets over het feit hoe mensen kunnen handelen. Een aantal keren leuke, inhoudelijke en onthullende mailwisselingen gevoerd. En dan opeens… is het stil. Verwachtingen geschept, verlangens opgeroepen. En opeens schijnt dat allemaal bij die ander niets meer waard te zijn. Begrijpt men niet dat men hierdoor iemand verdriet doet? Ik lees bij reacties onder blogs, of op th2sh dikwijls dat een datingsite een afgietsel is van de maatschappij is. Met andere woorden: “Het is net de echte wereld”. Nu verandert de echte wereld ook in snel tempo. Steeds minder beleefd en het respect voor de ander verdwenen. De digitale communicatie zal daar een belangrijk onderdeel van uitmaken. Men roept op Twitter, Facebook en WhatsApp van alles zonder erbij na te denken wat men bewerkstelligt.
‘Verdriet’ heb ik als aanhef boven mijn blog gezet. De reden is omdat ik mijzelf zie als iemand die zich aanbiedt als een artikel op de digitale markt. Het klinkt misschien banaal. Ik toon mijzelf openbaar. Ik laat mijzelf zien met foto en tekst. Laat mijn gevoelens spreken. Vertel wat over mijzelf in berichten, of mails en bij ontmoetingen. Iedere keer weer. En dan gaat het na al die inspanningen niet door. Elke keer is dat in zekere zin verdrietig. Al de verwachtingen weer overboord. Het is voor mij geen kommer en kwel. Zo erg is het nu ook weer niet. Het innerlijk wordt wel beroerd, iedere keer weer.
Komende nacht kruist een meteorenzwerm de baan van de aarde. Bij een vallende ster kun je een wens doen. Goede wensen kunnen we zeker in deze tijd van Corona gebruiken. Wensen dat het einde van de tunnel snel in zicht komt. Het eerste wat dan bij mij opkomt is om hoop en verlangen uit te spreken. Of je er waarde aan hecht is een ander verhaal. Maar het geeft de wens kracht door het te uiten er je gedachten over te laten gaan. Hoop is het leven van de toekomst en ik verlang naar betere omgangsvormen in het algemeen. De wereld is ziek, in letterlijke en figuurlijke zin. En het lijkt wel of de aanwezigheid van deze pandemie als aanleiding wordt gebruikt om tegen alles te schoppen wat men niet aanstaat.
Het is misschien een wat ongebruikelijke blog geworden, maar het zijn mijn gevoelens die ik ervaar i.v.m. het daten en de snel veranderende maatschappij waarin wij nu leven. Het is mijn belevenis en een ieder zal het vast anders ervaren.
Liefs,
Monique
geplaatst door monique3 - 3059 keer gelezen
Vorige berichten
Dromen
In mijn droom bedekken warme kussen mijn lippen en gezicht. Gelukzalig word ik wakker en blijf stil liggen om het moment nog vast te houden. Het gevoel is het enige wat rest. Kan geen persoon, of plaats, of wat ik ook probeer te bedenken, terughalen. Ik ben klaarwakker. Een nieuwe dag. Overdenk wat ik vandaag zou moeten, of wil gaan doen. Afspraken heb ik niet, al tijden een bijna lege agenda. Al mijn werk als vrijwilliger ligt stil. Meestentijds vul ik mijn tijd met het lezen van boeken, heb er het afgelopen jaar nog nooit zoveel gelezen. Wandelen en fietsen zijn de andere afleidingen die mogelijk zijn, waar ik overigens van geniet. De vrijheid die ik nu bezit is natuurlijk prachtig. Kunnen doen en laten wat ik zelf wil. Bovendien is er geen partner waar ik rekening mee heb te houden. In mijn werkzame leven zou ik niks anders verlangd hebben. Wat kon ik toen genieten wanneer ik na mijn werkdag naar huis reed en een aantal vrije dagen voor de boeg had. Nu komt die vrije tijd me haast nutteloos over. Oningevulde dagen om te vullen.
Afgelopen twee weken was het prachtig weer. Eerst de sneeuw- en ijspret. Het was koud, maar een heerlijk zonnetje begeleidde mij op mijn wandelingen. En dan… de natuur die ons verrast met een temperatuurverschil van 25 graden. Een voorbode van de naderende Lente. Juist dat mooie weer nodigt uit spontaan iets te gaan ondernemen. Tenminste dat is bij mij dikwijls het geval. Zomaar het idee in mij laten opkomen om in de auto te stappen, een hotelletje ergens pakken… maar dan…, dan komt het… wat dan? Alles is gesloten. Zeker zijn er mogelijkheden. Wandelen langs de kade van een grote rivier, wandelen eventueel op de Veluwe, slenteren op een markt in een grote stad. Helaas zonder ergens te kunnen neerstrijken voor een kop koffie, of een drankje. En… bovenal ontbreekt de mogelijkheid ook maar ergens naar het toilet te kunnen gaan.
Het is niet enkel de beperkte vrijheid welke ik nu ervaar, maar vooral de inperking van het spontane doen. Geen klaagzang, want een echte ramp is het natuurlijk niet. Een jaar geleden toen de pandemie begon was ieder nog in de ban van de angst voor besmetting. Er is toch wel een gewenningsproces opgetreden. We zijn er aangewend geraakt, maar snakken allemaal terug naar die vrijheid. Ik kan echter heel goed de jongeren snappen. Zeker met mooi weer elkaar opzoeken buiten in een park, of wat, of waar dan ook. Het hoort ook bij de jeugd, de risico’s eerder opzoeken. Nu, op leeftijd inmiddels, ben ik wat gezapiger, maar als ik dan naar mij zelf kijk en bedenk wat ik vroeger deed, was ik waarschijnlijk ook wel degene die de uitdaging aanging om iets meer te durven. Met mijn vriendin op pad, durf jij…? Zullen we…? Heerlijk die vrijheid. Ik hou nog enorm van spontaan iets ondernemen, dat is eigenlijk onveranderd. Alleen… ik denk nu eerder iets meer na.
Wanneer ik een date zou hebben en ik voel mij er goed bij, alles samen valt op zijn plek, dan zou ik een heerlijke kus ook niet schuwen. Ik denk dat ik dan toch zou bezwijken, ondanks alle waarschuwingen. Wellicht komt het door het aangename wakker worden vanochtend, dat ik er nu zo over denk. Het gevoel mij nog niet helemaal heeft verlaten. Misschien dat ik op het moment van de praktijk er toch anders over zal denken. Misschien… ooit de ervaring hier te kunnen vertellen. Zou ik durven…? Durf jij…?
Liefs,
Monique
Vrouwenvertrouwen en dikke gordijnen
“De echte charme van het verleden is dat het verleden is. Maar… vrouwen weten nooit wanneer de gordijnen gevallen zijn. Zij willen altijd nog een zesde (extra) acte. Zo gauw de interesse in het toneelstuk over is stellen zij juist voor om toch verder te gaan. Als ze het op hun manier mogen doen, dan heeft elke komedie een tragisch einde en elke tragedie eindigt dan in een klucht. Vrouwen zijn charmant gekunsteld, maar hebben geen gevoel voor kunst”. Oscar Wilde.
Waarom vrouwen niet weten dat de gordijnen gevallen zijn.
Veel heeft dat met vertrouwen te maken, onmacht, angsten, veiligheid, onzekerheid en toch ook (veronderstelde) afhankelijkheid. Dat zijn allemaal zaken die in elkaar overlopen of elkaar aansturen. Vele vrouwen hebben er last van ook of zelfs op hun oude dag, al of niet in datingland (en vieren daar datingjubilea!!) Trauma’s van beschadigd vertrouwen en tot treurens toe ‘die mannen’ dit en mannen dat. ‘Vertrouwen’ is het belangrijkste fundament onder de ziel van de vrouw en vertrouwen is vaak net zo onzichtbaar als ongrijpbaar. Het is niet zomaar aan te leren, ergens te krijg, noch kunnen mannen zomaar eventjes vertrouwensbreuken helen bij de vrouw.
Velen verlangen naar vertrouwen, maar vertrouwen laat zich niet verlangen of aanroepen. Het is geen roeping maar net als zelfbewustzijn een levenswerk om de ziel vaste mooie vorm te geven. Je moet er heel wat voor doen zelfs, godensprongen maken, in het diepe duiken en stappen zetten ook al kun je niet zien waar je loopt.
“Vertrouwen, is het niet dit, wat je wil;
onopgemerkt in ons te ontstaan?
Zou het ook niet jouw grote wens zijn,
dat we je ooit niet meer hoeven te zien?
– Vertrouwen je bent onzichtbaar!
Maar wat, als je nou niet komt,
wat moeten we dan doen
om jou te mogen bezitten?
Vertrouwen, jij hebt lief,
en ik verlang naar jou”.
“Women never know when the curtains have fallen”, zei Oscar. Dikke gordijnen met zwarte zonwering om de intieme vrouwenziel. When will they ever know!
Uit: The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde
en een vrije bewerking op Vertrouwen van Rainer Maria Rilke
Contact
Contact hebben en krijgen kan op veel verschillende manieren. Een blik in de trein op weg naar je bestemming is contact, afrekenen bij de kassa en de medewerker een fijne dag wensen is ook contact. Dit zijn oppervlakkige maar noodzakelijke contacten al is het maar omdat je wordt gezien.Binnen de dating is contact in mijn ogen erg abstract. Het eerste contact gaat via de profielfoto(‘s). Omdat ik graag een mannelijke partner wil vinden, kijk ik ook alleen naar hun foto’s. Sommigen laten geen foto zien. Voor mij is dan contact al niet mogelijk. Het voelt een beetje als bedelen om een gezicht te zien, terwijl je juist op een datingsite bent aangesloten om je te profileren als toekomstig partnermateriaal. Geen foto = geen interesse.
Er zijn ook foto’s die meer laten zien dan alleen een gezicht. Soms is een hobby duidelijk (wat ontzettend veel mannen met een motor! Ik denk dan altijd aan een midlife-crisis. Hoezo vooroordeel?). Huisdieren zijn ook geliefd om in het profiel op te nemen. Honden, katten en af en toe een vogeltje. Gezelligheid komt ook voorbij. Een drankje, een hapje, een vakantiekiek. Het zegt veel hoor, zo’n foto.
De bijbehorende teksten vind ik zelf het leukst en belangrijkst. Want in het eerste contact, de zo gevreesde openingszin, haal ik hier uit wat mij aanspreekt. Dat betekent meteen dat ik geen standaard openingszin heb. Elk mens is uniek en elk eerste contact is dat dus ook.
Diverse keren heb ik nu contact gezocht met een ‘kandidaat’. Afschuwelijk woord trouwens, klinkt niet zoals ik vind dat het is. Maar goed, bij gebrek aan beter, de kandidaat dus. Soms komt er een leuke reactie op terug en gaat het contact verder en wat dieper. Soms komt er een antwoord met een lettergreep. Daar kan ik dan verder niets mee alhoewel, het zegt mij dat verder contact niet gewenst is.
Tot nu toe gingen al mijn contacten via mail binnen de site 50+. Veilig voor hem en mij. Omdat ik schrijven leuk vind, kost het niet veel moeite om digitaal te babbelen. De diepte schuw ik zeker niet maar dan is direct contact wel makkelijker. Omdat ik werk, heb ik niet de gelegenheid om hele dagen in te loggen en te kijken naar reacties. Dat betekent dat er soms wat meer tijd overheen gaat voordat ik weer contact opneem. Dat kan voor de ander als desinteresse worden opgevat, maar is gewoon het ontbreken van tijd, rust en mogelijkheid.
Ik ben me ervan bewust dat er ooit fysiek contact gaat komen. Zal het gezien de huidige omstandigheden eerst via beeldbellen gaan, ergens elkaar ontmoeten ligt wel in de lijn van verwachting. Want daar doe ik het ook voor, om contact te maken en te krijgen met een eventuele partner in vriendschap of misschien wel meer. Maar voor nu vind ik dat contact nog eng. Het betekent dat ik me kwetsbaar(der) moet opstellen want lijfelijk elkaar zien betekent geen bescherming. Alles wat ik nu vooraf kan afwegen om te zeggen, kan verwijderen of herschrijven, kan in het echt niet. Nu ben ik niet zo’n denker voordat ik wat zeg, maar bij schriftelijk contact pas ik dat wel toe. Omdat het geschreven woord anders overkomt dan het gesproken.
Contact, ik kijk er naar uit en vrees het. Contact, we hebben het al zo’n beetje een jaar zonder moeten doen. Kan ik het nog, écht contact hebben? Voorlopig oefen ik nog in blokletters.