Digitale economie
donderdag 16 december 2021

Misschien was ik gisteren iets te streng. Ik stond aan de kassa bij een Supermarkt. Ik legde mijn boodschappen op de band, na een hele vracht boodschappen dat behoorde bij een ouder echtpaar voor mij. Mijnheer pakte alles in en mevrouw haalde haar pinpas tevoorschijn om af te rekenen. Haar handen beefden en zij was niet in staat de pincode in te toetsen. Ze riep de hulp van haar man in en noemde in ieders nabijheid de pincode op. Het was aandoenlijk om te zien. Ik kon het weer niet laten. Niet laten om mij ermee te bemoeien. Ik zei: “Mevrouw is het niet beter om de volgende keer een andere oplossing te bedenken. Het is beter om de pincode te beschermen.” Met grote ogen en enigszins betrapt keken zij meer aan, maar ook een houding van hulpeloosheid en droefheid, zoiets als van ‘wij kunnen niet anders’. Ik had met hen te doen.
De digitale economie groeit snel en we hebben er allemaal mee te maken. Jongeren groeien hiermee op en weten niet anders, echter de vele ouderen die er nu zijn en de groep die er nog aankomt zijn er grotendeels niet mee opgevoed. Onlangs heb ik op Netflix de documentaire “Social Dilemma” gekeken en daar wordt je niet vrolijk van. Achter elke digitale beweging van ons zit een woud van gegevens die voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Enkel en alleen maar om geld. In ons eigen huis zijn we niet meer veilig. Eigenlijk is wat dat oudere echtpaar deed vergeleken bij wat er achter ligt nog maar een peulenschilletje. De serie “Kara Para” ( geld witwassen} heb ik daaropvolgend bekeken. Geld is macht wordt verondersteld, maar of dat het leven gelukkiger maakt?! In deze serie overwint de liefde in een wereld van bedriegen en rechterlijke dwaling.
Dat oudere echtpaar staat nog steeds op mijn netvlies. Het is ook maar een voorbeeld van meerdere ouderen die met de digitale systemen worstelen. Zij hielpen elkaar op dit moment en zullen dat met vele andere zaken ook doen. Ze hebben elkaar en zorgen voor elkaar. In hun eigen vertrouwde wereldje kan dat goed, maar de digitale economie maakt hen kwetsbaar.
Neem nu de boosterprik. Online moet er een afspraak gemaakt worden wil je snel aan de beurt zijn. De digitale mogelijkheden worden aangeboden, helaas… het werkt niet altijd naar behoren. Telefoonlijnen overbelast. Een half uur, of driekwart uur in de wacht en dan mag nog blij zijn, wil je het goede antwoord ontvangen. Geen bevestiging ontvangen na een digitale afspraak. Van meerdere mensen in mijn omgeving vernomen, dat de jaartallen die aan de beurt waren een latere afspraak krijgen, dan de jaartallen die later geboren zijn, waaronder ikzelf.
We worden onbewust gemanipuleerd en ik hou daar allerminst van. Iedere stap die ik digitaal zet ligt daardoor al grotendeels vast, evenals de volgende stappen, zonder dat ik daar erg in heb. Wie weet… nee ongetwijfeld heeft dit schrijven van dit blog invloed. Ik begeef mij namelijk op internet en actie geeft reactie, in elke vorm dan ook. Echter, dit is geen manipuleren zoals de geldwolven achter Facebook, Twitter enz… doen. Ik heb hier een eerlijke bedoeling mee in de mogelijkheid om te daten en 50plusmatch geeft mij die mogelijkheid. Hoewel ook deze site er alles aan zal doen om het product aantrekkelijk te verkopen, evenals winkels met hun geuren en reclames. Onze geest wordt beïnvloedt. Laat het resultaat op deze site dan in elk geval de liefde zijn.
Liefs,
Monique
geplaatst door monique3 - 1289 keer gelezen
Vorige berichten
Data
Tegenwoordig heb je overal data van. Je kan het zo gek niet bedenken.Wat ik met jullie wil delen is mijn gedachten over allerlei datums. Geboorte datum, eertse satpje van een kind , hetb eerste woordje , datum wanneer je elkaar voor het eerst gezoend hebt, wanneer je je geliefde ten huwelijk vraagt of gevraagd wordt, trouwdatum, sterfdatum en zo zijn er zo heel veel. We onthouden die of schrijven deze op.
De meeste datums zijn mooie en vreugdevolle herinneringen. En natuurlijk ook verdrietige. Het leven is nu eenmaal geen rozegeur en maneschijn.
De laatste tijd valt het mij op dat er steeds vaker verdietige en gelukkige momenten samen vallen. Vandaag is mijn trouwdag maar ook de sterfdatum van mijn zwager. Mijn schoonvader overleed op de verjaardag van mijn opa en mijn schoonmoeder op de verjaardag van mijn zus.
Mijn man stierf op de trouwdag van onze zoon. Toen ik mijn zoon en schoondochter vroeg of ze dat niet verdrietig/vervelend vinden, zei mijn o zo lieve , wijze kind. Papa missen we elke dag en we vieren maar één keer per jaar onze trouwdag. Wat een wijsheid maar ook liefde.
En nu in datingland. Als iemand belangstelling voor mij hebt met dezelfde voornaam als mijn man, dan blokkeer ik hem. waarom? Geen idee. Ik maak mezelf wijs dat ik dat doe om mijn kinderen te sparen. Wat is eigenlijk een naam. Ik spreek ook niet af op een speciale datum.
En toch wil ik graag nog wat mooie datums toevoegen op mijn kalender. Maar heb toch wel regelmatig wat vreemde wensen of eisen hoe je het ook noemen wilt. Kan ik wel een boek over schrijven maar dat wil ik jullie niet aan doen. Zomaar wat gedachtenspinsels.
Liefs Dottie
Bijnamen
Bijnamen zijn er altijd al geweest. Daar zijn veel soorten in . Je hebt heldennamen, scheldnamen, koosnamen en tegenwoordig is er ook nog een Nickname.
In de sportwereld wordt een heldennaam vaak gebruikt voor gedenkwaardige sporters. Eddie Merckx, een groot wielrenner, werd De Kannibaal genoemd. Hij had een onophoudelijke honger naar overwinningen en heeft ontzettend veel wielerkoersen gewonnen. Frans de Munck, een vermaard voetbalkeeper, werd in zijn tijd De Zwarte Panter genoemd. Niet alleen om zijn zwarte haren en zwarte keeperskleding, maar vooral om zijn katachtige reflexen en spectaculaire reddingen.
Scheldnamen worden vaak gebruikt om afwijkend gedrag of een opvallend uiterlijk aan te duiden, wat vaak voorkomt in het criminele circuit. Ik herinner me Pistolen Paultje, De Dominee ( Klaas Bruinsma) en natuurlijk De Neus ( Willem Holleeder). Hooggeplaatste personen ontkomen soms ook niet aan een bijnaam, alhoewel men daar meestal wat voorzichtiger mee omgaat. Onze eigen koning, toen hij nog de kroonprins was, kreeg in zijn studententijd de bijnaam : Prins Pils. Ik geloof niet dat hij dat erg vond.
Een koosnaam wordt meestal gegeven aan een geliefde. Beertje is een geliefde bijnaam voor een man, omdat zijn vrouw zo heerlijk met hem kan knuffelen. De koosnaam Elfje wordt daarentegen liefkozend gebruikt door de man voor zijn vlinderachtige, mooie vrouw. Niks mis mee, toch?
Bijnamen in een dorp worden gebruikt om familieleden met dezelfde achternaam goed mee te kunnen onderscheiden. Zij is er eentje van Lange Jan. Je weet wel, Jan.. van dat grote schippersgezin. Al die namen worden je door de directe omgeving gegeven en worden dan ook door anderen overgenomen.
Het fenomeen Nickname is nog betrekkelijk nieuw. Dat is je schuilnaam op een datingsite. In tegenstelling tot alle vorige bijnamen, kies je een Nickname zelf. Het geeft je de gelegenheid om jezelf een nieuwe naam aan te meten. Als je altijd al graag Louise had willen heten in plaats van Alie, heb je nu dus de kans. Wel even opletten dat je niet meer dan 8 tekens gebruikt, Georgina kan nog net.
Als je juist niet wil opvallen gebruik je een korte, veel voorkomende Nickname. Grote kans dat die naam al gebruikt is. Dan knal je er gewoon wat cijfers achter, klaar. Wel goed opletten dat je niet verward wordt met iemand anders, dat kan hilarische vergissingen opleveren...
Daten door het ganse land
Een heel sexy dame uit ’t Noorden
Wist niet meer wat haar echt bekoorde
Een Clark Gable man
Of Trump rijkaard dan
Iemand die mijn rust niet verstoorde
Er was op de site ruime keuze
Dus grijp je kans is dan de leuze
Ik mail een of twee
En hoepelakee
Het aantal reacties is reuze
Helaas was de eerste een dikzak
Numero twee bleek echt een lastpak
Zij kermt ach en wee
Daten valt niet mee
Selecteren is wel een raar vak
Ik ga dan maar voor Jan uit Zwolle
Met hem kan ik tenminste dollen
Maar ook wat een pech
Jan liep heel hard weg
Wat kan Janneman toch hard hollen
Ik moet toch wat vaker gaan sporten
Mijn daten gaat met stoot- en horten
Een langzame vent,
Misschien, als dat went
Of mijn datingeisen inkorten
Francois is een optie uit ’t Zuiden
Hij woonde wat eerder in Muiden
’t is een Bon vivant
Ik reik hem mijn hand
Hij mag best mijn liefdesklok luiden
Helaas was Francois snel verdwenen
Toen hij mij zag nam hij de benen
Wat was het geval
Dat vind ik pas mal
Hij zag meer in Bertha uit Wenen…
Dan maar een man uit ’t verre Westen
Die zal mij voorzeker niet pesten
Veel keus heb ‘k niet meer
Want echt welke heer
Wordt nu waarlijk de allerleste?