Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
maandag 5 augustus 2019

De levenskunst van Frida Kahlo

Frida Kahlo (1907 – 1954) was een surrealistische beeldend kunstenares en politiek activiste uit Mexico. Ze werd op 6-jarige leeftijd getroffen door kinderverlamming; het zou haar leven vol lijden en complexen tekenen. Op haar 18de werd ze bij een bustram-ongeluk doorboord met een stalen leuning; ribben en heup gebroken, benen, bekken en ruggengraat. Ze moest maandenlang te bed blijven en besloot te gaan schilderen. Ondanks korsetten en krukken lukte het haar toch weer op de been te komen. Later zou zij spreken van "twee zware ongelukken in mijn leven (...) één waarin een tram me aanreed, het andere was mijn man."

De schilderijen van Frida zijn nu wereldbekend door de vrolijke Zuid Amerikaanse kleuren in een morbide akelige sfeer gemarkeerd door haar zware donkere doorgegroeide wenkbrauwen. Frida schilderde haar door pijn verwrongen kijk op de wereld. Zij schiep kunst vanuit angst en eenzaamheid om haar pijn te overmeesteren; wat vaak sublimeren wordt genoemd, het omzetten en het verheffen van lijden tot iets moois.


Zet je pijn om in iets moois
Het leven van Frida Kahlo is symbool voor het lijden en het lijden om te zetten in leiden. Het leven als het kruis van tegenslag en teleurstelling overwinnen.


Wees jezelf
Frida Kahlo ging altijd haar eigen gang en trok zich weinig aan van wat sociaal geaccepteerd was. Ze deed aan “mannensporten”, zoals boksen en worstelen. Hoewel niet iedereen haar keuzes en praktijken goedkeurde, volgde ze in ieder geval wel altijd haar eigen hart.


Kahlo overleed in 1954, een week na haar 47e verjaardag. Ze liet een briefje achter met de tekst 'Ik hoop dat het einde vrolijk is en hoop nooit meer terug te keren'. Vermoedelijk heeft zij zelfmoord gepleegd. Frida Kahlo wordt vandaag nog steeds gezien als een symbool voor het feminisme. Haar vrijgevochten geest was een toonbeeld voor vrouwen wereldwijd. Zo weigerde Kahlo pertinent om haar lichaams- en gezichtshaar te scheren.

In 2002 maakte Selma Hayek een film van het leven van Frida met méér dan fantastische muziek. Met nummer Burn this House met Caetano Veloso en Lila Downs (Oscar voor originele muziek) bezingt het doodgaan als een blijde gebeurtenis. Frida Kahlo: “I hope my leaving is joyful and I will never return”


https://www.youtube.com/watch?v=25-JZp0CqsY

De nachtelijke hemel fleurt op door vuur
Het brandende bed zweeft steeds hoger
zij is vrij om te vliegen

Verbrand deze nacht
zwart en blauw
zo koud in de morgen, zo koud zonder jou

 


geplaatst door DenDonck - 1846 keer gelezen

beoordeeld 3.31/5 (13 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl